Dietetyka

Dietetyka ostatnimi czasy jest kierunkiem coraz bardziej obleganym, o czym świadczy między innymi to, że coraz więcej szkół prywatnych także otwiera ten kierunek.Dietetyka Ma to swoje plusy i minusy. Gdy więcej osób skończy dietetykę, może być problem na rynku pracy – toczenie warszawa coraz więcej dietetyków nie będzie mogło znaleźć dla siebie posady.nasza strona internetowa Z drugiej jednak strony dietetyka to nie tylko idealne studia dla przyszłych dietetyków, ale także kucharzy czy po prostu pasjonatów zdrowego odżywiania. Pozwalają one inaczej spojrzeć na otaczająca nas rzeczywistość. Dietetyka zajmuje się zasadami żywienia zarówno chorego, jak i zdrowego człowieka. Dietetyk ocenia też stan zdrowia danej osoby i wpływ odżywiania na ten stan zdrowia. Do dietetyka powinny zgłosić się szczególnie osoby, które cierpią na nietolerancję pokarmową. Zadaniem dietetyka jest też zapobiegać chorobom, które zależą od żywienia. Dietetyka, w przeciwieństwie do technologii żywności, jest nauką medyczną, związaną z psychologią, biologią, farmakologią. Dzielimy ją na kliniczną i sportową. W tym kierunku kształcą nie tylko uczelnie wyższe, ale także technika. Może być ona także specjalizacją na zdrowiu publicznym. Przyszli dietetycy powinni prywatnie interesować się zdrowym odżywianiem, ciągle zgłębiać swoją wiedzę. Powinni też być empatyczni i pozytywnie nastawieni do ludzi, z którymi będą pracować. Dietetyk słucha swojego pacjenta, próbuje dietę dobrać do jego potrzeb, a także preferencji. Praca dietetyka nie polega na zmuszaniu pacjentów, by jedli tylko zieleninę, ale do zachęcania, do zmian w diecie, które pozytywnie wpłyną na zdrowie, wygląd i samopoczucie danej osoby.

Artykuł napisany przez: